Prevalencija metaboličkog sindroma kod bolesnika sa psorijazom u Crnoj Gori - Ražnatović Djurović, Milena; Janković, Janko; Janković, Slavenka (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Sve veći broj epidemioloških studija ukazuje na povezanost psorijaze sa metaboličkim sindromom. Cilj ove studije bio je da se proceni veza između metaboličkog sindroma i njegovih komponenti i psorijaze u uzorku bolesnika sa ovom bolešću iz Crne Gore, kao i da se predvide faktori koji determinišu metabolički sindrom. Metode. Studija slučajeva i kontrola sprovedena je na Klinici za dermatologiju i venerologiju Kliničkog centra Crne Gore, Podgorica, Crna Gora, u periodu januar–decembar, 2012. godine. U grupi obolelih bio je 101 bolesnik sa dijagnozom psorijaze, dok su kontrolnu grupu činili konsekutivni pacijenti iste klinike koji nisu imali psorijazu (126), već neku drugu kožnu bolest. Rezultati. Prevalencija metaboličkog sindroma bila je veća kod bolesnika sa psorijazom u poređenju sa bolesnicima iz kontrolne grupe [48,5% naspram 20,6%; unakrsni odnos (UO) = 2,99]. Bolesnici sa psorijazom bili su statistički značajno češće pušači (UO = 2,16) i manje fizički aktivni (UO = 0,58). Zaključak. Rezultati ove studije pokazuju jaku povezanost između psorijaze i metaboličkog sindroma, nezavisno od težine kliničke slike. Bolesnike sa psorijazom treba podvrgnuti redovnom pregledu na prisustvo metaboličkog sindroma i njegovih komponenti.