Osetljivost na antibiotike i proizvodnja β-laktamaza kod Bacillus cereus izolata iz stolice pacijenata, hrane i okoline - Savić, Dejana B; Miljković-Selimović, Biljana; Lepšanović, Zorica; Tambur, Zoran; Konstantinović, Sonja; Stanković, Nemanja; Ristanović, Elizabeta (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Bacillus cereus (B. cereus) koji se u organizam čoveka unosi uglavnom putem hrane, može izazvati dva tipa oboljenja: povraćanje usled prisustva emetičkog toksina i dijarealni sindrom, usled prisustva dijarejnih toksina. Moguće su i sistemske manifestacije. Teže forme bolesti zahtevaju lečenje antibioticima. Cilj ove studije bio je da se ispitata osetljivost na antibiotike i utvrdi proizvodnja β-laktamaza kod sojeva B. cereus izolovanih iz stolice ljudi, hrane i okoline. Metode. B.cereus je identifikovan primenom selektivne podloge, klasičnog biohemijskog testa i metodom lančane reakcije polimeraze (PCR) pomoću prajmera specifičnih za bal gen. Iz svake grupe analizirana je osetljivost na antibiotike kod 30 izolata, disk-difuzionom metodom. Proizvodnja β-laktamaza rađena je Cefinaza testom i duplom disk metodom. Rezultati. Kod svih sojeva identifikovanih kao B. cereus primenom biohemijskog testa, metodom PCR umnožen je fragment od 533 bp. Izolati iz sve tri grupe bili su osetljivi na imipenem, vankomicin i eritromicin. Na ciprofloksacin su bili osetljivi svi sojevi osim jednog iz okoline. Statistički značajna razlika između grupa utvrđena je za osetljivosti na tetraciklin i trimetoprim-sulfametoksazol. 28/30 (93,33%) uzoraka iz hrane i 25/30 (83,33%) uzoraka iz okoline bili su osetljivi na tetraciklin, dok je samo 10/30 (33,33%) uzoraka stolice bilo osetljivo. Nasuprot ovim rezultatima, visoka osetljivost na trimetoprim-sulfametoksazol utvrđena je kod uzoraka iz stolice i iznosila je 100%, dok je kod izolata iz hrane i okoline bila niža i iznosila je 63,33% i 70%. Svi izolati proizvodili su β-laktamaze. Zaključak. Izolati B. cereus iz sve tri grupe pokazali su visoku osetljivost na većinu testiranih antibiotika, osim na tetraciklin iz uzoraka poreklom iz stolice i na trimetoprim/sulfametoksazol iz uzoraka hrane i okoline. Produkcija β-laktamaza potvrđena je za sve izolate.