Sindrom Urets-Zavalia nastao posle duboke prednje lamelarne keratoplastike - Jovanović, Vesna; Nikolić, Ljubiša (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Sindrom Urets-Zavalije je neuobičajena komplikacija posle operacije keratokonusa metodom duboke prednje lamelarne keratoplastike. Manifestacije ovog sindroma su trajna midrijaza, atrofija dužice i sekundarni glaukom. Prikaz bolesnika. Kod bolesnika starog 21 godinu, urađena je duboka prednja lamelarna keratoplastika sa keratokonusom i naizgled zaceljenim hidropsom rožnjače. Kalem je ostao providan, ali se operacija komplikovala trajnom midrijazom, poljima atrofije dužice, izvrnutim rubom pigmentnog sloja dužice i mrljastim zamućenjima ispod prednje kapsule sočiva (glaukomflecken). Zaključak. Mada bezbednija od perforativne keratoplastike, duboka prednja lamelarna transplantacija rožnjače nije bez komplikacija. Sindrom Urets-Zavalije može se izbeći ako se umesto zaptivanja otvora u Descemetovoj membrani pomoću vazduha, presadi nova Descemetova membrana zajedno sa kalemom, tehnikom perforativne keratoplastike.