Šarl Boneov sindrom - Stojanov, Oliver (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Šarl Bonetov sindrom (CBS) je stanje koje izaziva vizuelne halucinacije kod bolesnika koji nemaju psihička oboljenja. CBS se ogleda u pojavi živopisnih i kompleksnih vizuelnih halucinacija koje se ponavljaju, ali se ne javljaju tokom delirijuma ili drugih psihičkih oboljenja. Stanje se javlja kod bolesnika koji imaju smanjenu vidnu oštrinu zbog senilne degeneracije makule, katarakte i/ili drugih očnih bolesti koje utiču na vid. Prikaz bolesnika. Žena, stara 81 godinu, javila se oftalmologu zbog vizuelnih halucinacija koje su činili beli golubovi. Halucinacije su bile prisutne tokom dve godine i bolesnica je bila svesna da one nisu stvarne. Pregledom psihijatra isključena su psihička oboljenja. Urađen je kompletan oftalmološki pregled i nalaz je pokazao vidnu oštrinu 0,3 (desno oko) i 0,5 (levo oko), obostrano kataraktu i senilnu degeneraciju makule (vlažna forma). Optička koherentna tomografija potvrdila je nalaz senilne degeneracije makule. Bolesnica je odbila lečenje katarakte i senilne degeneracije makule zbog starosti, a halucinacije su ostale prisutne. Zaključak. Kod bolesnika sa vizuelnim halucinacijama i očnim bolestima koje utiču na vidnu oštrinu, trebalo bi razmotriti postojanje CBS. Od ključne važnosti je razdvojiti CBS od psihičkih oboljenja, jer su bolesnici sa CBS u potpunosti svesni da halucinacije nisu stvarne. Saznanje o postojanju CBS može pomoći lekarima prilikom upućivanja bolesnika oftalmologu, a ne psihijatru, i tako izbeći postavljanje pogrešne dijagnoze.