Aortoezofagusna i aortobronhijalna fistula posle endovaskularnog lečenja torakalne aorte od infekcije koju je izazvala Candida albicans - Končar, Igor B; Dragaš, Marko; Sabljak, Predrag; Peško, Predrag; Marković, Miroslav; Lazar, Davidović (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Endovaskularno lečenje aortnih oboljenja je minimalno invazivna alternativa otvorenim hirurškim procedurama. Infekcije implantiranog stent-grafta do sada su opisane sa incidencijom od 2%, ali nije bilo slučajeva aortoezofagusne i aortobronhijalne fistule kod istog bolesnika. Prikaz bolesnika. Bolesnik star 69 godina, primljen je u našu ustanovu devet meseci nakon endovaskularnog lečenja posttraumatske hronične aneurizme torakalne aorte zbog naglo nastalih bolova u grudnom košu i ruci refraktarnih na terapiju. Multislajsna kompjuterska tomografija pokazala je nakupinu između stent-grafta i ezofagusa sa tankim slojem gasa, dok je gastroskopija pokazala krvarenje na 28 cm od sekutića. Hirurško lečenje primenjeno je u saradnji vaskularnog tima i tima za hirurgiju jednjaka. Nakon eksplantacije stent-grafta i in situ rekonstrukcije Dakronskim graftom učinjena je ezofagektomija i omentoplastika grafta. Nakon četiri nedelje bolesnik je dobio hemoptizije kao znak aortobronhijalne fistule koja je uspešno lečena implantacijom aortne ekstenzije. Bolesnik je otpušten u regionalnu ustanovu sa negativnom hemokulturom, normalnim inflamatornim parametrima i respiratornom funkcijom. Nakon tri meseca, usled novog respiratornog pogoršanja u vidu pneumonije uzrokovane gljivicom Candida albicans bolesnik je preminuo. Vreme preživljavanja od operacije aortoezofagusne fistule iznosilo je četiri meseca. Zaključak. Iako je endovaskularno lečenje oboljenja torakalne aorte značajno unapredilo rane rezultate, ne treba zaboraviti na rizik od infekcije stent-grafta. Pogoršanje respiratorne funkcije i hemoptizije nakon operacije mogu biti znak nove fistule kod ovakvih bolesnika.