Okluzija centralne vene retine kod bolesnice sa sistemskom sklerozom - Karadžić, Jelena; Radosavljević, Aleksandra; Kovačević, Igor (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Skleroderma (sistemska skleroza) je ozbiljna hronična bolest vezivnog tkiva, koja zahvata brojne unutrašnje organe. Promene u oku mogu da budu posledica organ-specifičnih manifestacija skleroderme ili se mogu javiti usled neželjenih efekata imunosupresivne terapije koja se koristi u lečenju. Prikaz bolesnika. U radu je prikazana 42-godišnja bolesnica sa dijagnozom sistemske skleroze i naglim pogoršanjem vida na levo oku (sa vidnom oštrinom 0,9). Nakon detaljnog kliničkog pregleda, uključujući fluoresceinsku angiografiju i optičku koherentnu tomografiju, postavljena je dijagnoza neishemične forme okluzije centralne vene retine. Dalja biohemijska, reumatološka i imunološka ispitivanja, osim inaktivne sistemske skleroze, pokazala su normalan nalaz. Stoga je utvrđeno da je jedini uzrok venske okluzije predstavljaju mikrovaskularne promene u sklopu sistemske skleroze. Nakon tri meseca, vidna oštrina levog oka se pogoršala na 0,6 usled razvoja cistoidnog makularnog edema. Bolesnica je primila intravitrealnu injekciju bevacizumaba i nakon samo jedne doze vidna oština se popravila na 0,9. Nakon šest meseci praćenja, makularni edem se povukao, a vidna oština je ostala nepromenjena. Zaključak. Prema našim saznanjima i uvidom u literaturu, okluzija centralne vene retine je retka manifestacija skleroderme, koja može da ugrozi funkciju vida. Postoji svega nekoliko objavljenih radova u kojima je prikazana centralna venska okluzija kod ovih bolesnika. Kod bolesnika sa sistemskom sklerozom preporučuje se pregled zadnjeg segmenta oka radi procene mogućih vaskularnih promena.