Ocena i samoocena kompetencija farmaceuta u Srbiji korišćenjem Globalnog okvira kompetencija - Stojkov, Svetlana; Tadić, Ivana; Crnjanski, Tatjana; Krajnović, Dušanka (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Kompetencije farmaceuta predstavljaju dinamični okvir i obuhvataju znanja, veštine i sposobnosti da se izvrše zadaci sa ciljem unapređenja kvaliteta života i zdravlja bolesnika. Jedan od dokumenata za ocenu i razvoj kompetencija farmaceuta je globalni okvir stručnosti − Global Competence Framework (GbCF). Cilj ovog rada bio je primena GbCF u apotekama u Srbiji i ocena i samoocena kompetencije farmaceuta. Metode. U periodu 2012−2013. godine izvršena je ocena i samoocena kompetencije farmaceuta u osam apotekarskih lanaca iz sedam gradova u Srbiji. Za ocenu i samoocenu stručnosti farmaceuta primenjen je model GbCF, prilagođen praksi i zakonodavstvu u Srbiji. Eksternu ocenu izvršili su timovi farmaceuta kroz strukturiranu opservaciju (upotrebom GbCF dokumenta) kompetencija farmaceuta tokom radnog vremena. Ocenjivani farmaceuti su popunili i upitnik o demografskim pokazateljima koji su se odnosili na podatke o samom farmaceutu i apoteci u kojoj radi. Rezultati. Ocenjena su ukupno 123 farmaceuta. Najviša ocena kompetencija farmaceuta zabeležena je za skup „Upravljanje i organizacija“ (KK2) (srednja vrednost 3,15), dok je skup „Stručno znanje“ (KK1) (srednja vrednost 2,98) ocenjen najnižom ocenom. Kompetencija K8 – „Prepoznavanje dijagnoze i savetovanje bolesnika“, koje pripadaju skupu KK1, imale su najniži skor (srednja vrednost u proceni i samoproceni iznosila je 2,09 i 2,34, respektivno) posmatrajući sve, kompetencije. Zaključak. Dokument za ocenu i razvoj kompetencija farmaceuta GbCF može služiti kao instrument za ocenu/samoocenu kompetencije, a samim tim i za njihovo poboljšanje.