Stavovi studenata medicine o retkim bolestima: studija preseka - Medić, Branislava; Divac, Nevena; Stopić, Bojan; Savić Vujović, Katarina; Glišić, Andreja; Cerovac, Nataša; Stojanovic, Radan; Srebro, Dragana; Prostran, Milica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Retke bolesti predstavljaju hronična degenerativna stanja koja mogu dovesti do trajne onesposobljenosti. Cilj ovog rada bio je procena znanja i stavova studenata treće i šeste godine medicine o lečenju retkih bolesti u Srbiji. Metode. U studiji preseka, dve grupe studenata ispunile su upitnik napravljen za potrebe ovog istraživanja: 350/446 (78,48%) studenata treće godine i 242/517 (46,81%) studenata šeste godine. Rezultati. Studenti šeste godine procenili su stepen svoje informisanosti o retkim bolestima kao bolji u odnosu na studente treće godine (medijana 4 i 3, interkvartilni opseg 3–5 i 1–4; p < 0,05). Međutim, značajan procenat učesnika netačno je procenio prevalenciju retkih bolesti definisanu prema standardima Evropske unije (treća godina – 42,68%, šesta – 49,55%). Obavezni predmeti bili su glavni izvor informacija o retkim bolestima (treća godina – 63,14%, šesta – 92,14%). Svi učesnici istraživanja bili su jedinstveni u stavu da su najvažniji problemi obolelih: visoke cene lekova, nedostupnost terapije i nedovoljna informisanost javnosti. Svi studenti bili su saglasni u stavu da društvo treba da poboljša dostupnost terapije za retke bolesti (medijana 10, interkvartilni opseg 8–10, p < 0,05). U cilju unapređenja farmakoterapije retkih bolesti u našoj zemlji, učesnici su predložili formiranje nacionalne strategije za retke bolesti, registrovanje većeg broja lekova, pojednostavljivanje procesa nabavke lekova i ubrzavanje dijagnostičkih procedura. Zaključak. Neophodno je unaprediti znanje i stavove studenata medicine o farmakoterapiji retkih bolesti.