Premošćavanje psiholoških barijera između deteta i oca posle očevog povratka iz rata – pomoć grupne art terapije - Mandić Gajić, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Ratni veterani sa hroničnim posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP) slabije funkcioniљu u porodici i kao roditelji, ali mali broj istraћivanja se fokusira na ove disfunkcije. Prikaz bolesnika. Prikazano je kako su serija crteћa i proces grupne art terapije pomogli u smanjivanju psiholoљkih barijera između ratnog veterana sa PTSP, starog 33 godine, i njegovog deteta. Nakon dve godine učeљća u ratu vratio se kući sa PTSP simptomima, uglavnom emocionalnom otupelosti i izbegavanja drugih. Veteran je imao problema u prilagođavanju porodičnom ћivotu i osećao je krivicu љto nije blizak sa svojim trogodiљnjim sinom. Uključen je u integrativni program lečenja u dnevnoj bolnici. Crteћi su nastali prema slobodnim asocijacijama i izvrљena je klinička opservacija serije crteћa i protokola grupne art terapije. Dobio je pohvale i podrљku zbog ilustrovanja popularnih crtanih likova od članova grupe i odlučio je da kod kuće crta Mikija Mausa. Na sledećoj sesiji nacrtao je Damba i pričao o zadovoljstvu zbog smanjenja distance između sebe i sina nakon љto su zajedno crtali kod kuće. Na skali BDI (Back Depression Inventory) procenjena je blaga depresija na prijemu sa remisijom pri otpustu (skor 18 vs 6). Zaključak. Serija crteћa prikazanog bolesnika ukazuje na promenu od ratne proљlosti ka trenutnom porodičnom ћivotu. Grupna art terapija obezbedila je podrљku i pohvale članova grupe ratnom veteranu i pruћila mu nadu i osećaj pripadnosti, i olakљala ponovno prilagođavanje na roditeljsku ulogu.