Ortodontsko-hirurško lečenje četiri impaktirana očnjaka kod odraslog pacijenta - Pavlovic, Jasna A; Tabaković, Saša Z; Simić, Sanja; Vujačić, Amila; Vukićević, Vladanka (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Impakcija očnjaka u gornjoj i donjoj vilici zajedno, retka je pojava. Najčeљće se javlja dok su joљ prisutni mlečni očnjaci, kao i zbog drugih nepravilnosti zubnoga niza. Prikaz bolesnika. Panoramski snimak 24-godiљnje pacijentkinje pokazao je obostrano impaktirane očnjake u obe vilice. Hirurљki pristup oslobađanju zuba sproveden je sa apikalno pozicioniranim flapom zbog vestibularnog, apikalnog i mezijalnog poloћaja očnjaka u gornjoj vilici. Poloћaj donjih impaktiranih očnjaka bio je vertikalan sa koronalnijim poloћajem u odnosu na gornje očnjake, pa su hirurљki tretirani metodom zatvorene erupcije. Zaključak. Neadekvatan poloћaj impaktiranih očnjaka u kosti u potpunosti opravdava primenu ortodontsko-hirurљke terapije.