Optička koherentna tomografija u proceni strukturnih promena kod primarnog glaukoma otvorenog ugla sa i bez povišenog intraokularnog pritiska - Trenkić Božinović, Marija Srbobran; Zlatanović, Gordana; Jovanović, Predrag; Veselinović, Dragan; Đorđević Jocić, Jasmina; Radenković, Marija; Resan, Mirko (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod/Cilj. Glaukom je progresivna optička neuropatija koja oštećuje retinalne ganglijske ćelije i njihove aksone i glijalne ćelije. Cilj rada bio je da se procene razlike i veze između promena u vidnom polju i debljine peripapilarnih nervnih vlakana retine (RNFL), uz pomoć optičke koherentne tomografije (OCT), kod obolelih od primarnog glaukoma otvorenog ugla sa normalnim i povišenim intraokularnim pritiskom (IOP). Metode. U ovu prospektivnu studiju bilo je uključeno 38 bolesnika (38 očiju) obolelih od primarnog glaukoma otvorenog ugla sa normalnim intraokularnim pritiskom (NTG) i 50 bolesnika (50 očiju) obolelih od primarnog glaukoma otvorenog ugla sa povišenim intraokularnim pritiskom (HTG). Bolesnici su bili upareni po stepenu glaukomnih strukturnih promena glave vidnog živca i godinama starosti. Za ispitivanje su korišćeni ’fast RNFL thickness’ i ’fast optic disc’ OCT protokoli. Upoređivani su starost bolesnika, pol, najbolje korigovana vidna oštrina (BCVA), IOP, stereometrijski i funkcionalni parametri. Rezultati. Prosečna starost ispitanika bila je 65,49 ± 9,36 (opseg 44–83) godine. Utvrđeno je da ne postoji statistički značajna razlika prema starosti i prema polu između dve ispitivane grupe (p = 0,795, odnosno p = 0,807). BCVA je bila veća kod bolesnika sa NTG, ali nije bilo statistički značajne razlike u odnosu na HTG bolesnike (p = 0,160). IOP je bio statistički značajno viši kod bolesnika sa HTG u odnosu na NTG bolesnike (17,40 ± 2,77 mmHg vs 14,95 ± 3,01 mmHg, p = 0,009). Vrednosti cup/disc (C/D) (p = 0,258), mean deviation (MD) (p = 0,477), corrected pattern standard deviation (CPSD) (p = 0,943), disk area (p = 0,515), rim area (p = 0,294), rim volume (p = 0,118), C/D area R (p = 0,103), RNFL Average (p = 0,632), RNFL Superior (p = 0,283) i RNFL Inferior (p = 0,488) nisu se statistički značajno razlikovale između ispitivanih grupa. Zaključak. Pomoću OCT dobijeni parametri debljine RNFL obezbeđuju klinički važne informacije u praćenju glaukomnih promena. Ne postoje razlike u defektu RNFL po sektorima i kvadrantima između NTG i HTG bolesnika merenih OCT procedurom.