Izokinetički profil osoba sa rupturom prednjeg ukrštenog ligamenta - Drapšin, Miodrag P; Lukač, Damir; Rašović, Predrag; Drid, Patrik; Klašnja, Aleksandar; Lalić, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Promene u zglobu kolena koje nastupaju nakon lezije prednjeg ukrštenog ligamenta (ligamentum cruciatum anterius – LCA) dovode do poteškoća u hodanju, trčanju i skakanju, pogotovo prilikom nagle promene pravca kretanja. Ovakva pojava u značajnoj meri umanjuje kvalitet života kod takve osobe i dovodi do umanjenja nivoa fizičke aktivnosti. Povrede kolenog zgloba čine 5% ukupnog broja najtežih akutnih sportskih povreda. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi snaga mišića natkolenice kod osoba sa jednostranom rupturom LCA, kao i razlika snage mišića između zdrave i povređene noge. Metode. U istraživanje je bilo uključeno 114 muškaraca, aktivnih sportista, različitih sportskih disciplina, sa kliničkom dijagnozom rupture LCA. Kod svakog ispitanika postojala je ruptura LCA na jednom kolenu, tako da je zdrava noga predstavljala kontrolnu grupu u ovom istraživanju. Pomoću izokinetičkog aparata merili smo snagu mišića natkolenice i to za dve test brzine, 60º/s and 180º/s. Rezultati. Utvrđena je statistički značajna razlika (p < 0,01) između zdrave i povređene noge i to za merene parametre: maksimalni obrtni moment za bedrene ekstenzore (Ptrq_E), maksimalni iznos ugla ekstenzije (Ang_E), snaga ekstenzije (Pow_E) i rad tokom ekstenzije (Work_E). Za odnos mišići zadnje lože/kvadriceps (H/Q) utvrdili smo da postoji izražen disbalans u mišićnoj snazi kod povređene noge. Zaključak. Postoji visok stepen vrednosti izokinetičke dinamometrije kao metode za određivanje snage mišića natkolenice. Ovu oblast potrebno je dodatno istraživati u cilju unapređenja kako dijagnostike, tako i rehabilitacionih programa kod osoba sa insuficijencijom LCA.