Unos natrijuma i nutritivni izvori natrijuma u uzorku studenata iz Novog Sada, Srbija - Jovičić-Bata, Jelena; Grujičić, Maja; Rađen, Slavica; Novaković, Budimka (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Podaci o unosu natrijuma i izvorima natrijuma u ishrani stanovništva Srbije su ograničeni. Cilj ovog istraživanja bio je da se proceni unos natrijuma i da se identifikuju izvori natrijuma zastupljeni u ishrani studenata Univerziteta u Novom Sadu. Metode. Studenti su popunili upitnik kojim su prikupljeni opšti podaci (pol, uzrast, pohađani fakultet), a potom i anketu ishrane po sećanju za 24 časa. Unos natrijuma izračunat je na osnovu podataka iz ankete ishrane i podataka o sadržaju natrijuma u konzumiranim namirnicama. Izračunat je i doprinos različitih grupa namirnica, kao i doprinos pojedinih namirnica ukupnom unosu natrijuma. Rezultati. Prosečni procenjeni unos natrijuma među studentima bio je 3 938,5 ± 1 708,1 mg/danu. Od ukupnog broja, 89,1% ispitanika unosilo je više natrijuma od preporučene količine. Natrijum u ishrani studenata u najvećem procentu poticao je iz industrijski prerađenih namirnica (78,9% ukupnog unosa natrijuma). Grupe namirnica koje najviše doprinose ukupnom unosu natrijuma među studentima bile su meso i proizvodi od mesa (21,7%) i žitarice i proizvodi od žitarica (18,6%). Hleb i drugi pekarski proizvodi bili su odgovorni za 13,1% ukupnog unosa natrijuma. Zaključak. Visok unos natrijuma među studentima Univerziteta u Novom Sadu predstavlja faktor rizika od razvoja hipertenzije. Industrijski prerađene namirnice sa visokim sadržajem natrijuma, poput hleba i drugih pekarskih proizvoda, trebalo bi reformulisati. Potrebno je sprovesti obrazovne i promotivne aktivnosti kako bi se unos natrijuma u studentskoj populaciji Univerziteta u Novom Sadu smanjio.