Procena stabilnosti strukture rožnjače nakon korekcije kratkovidosti metodom LASIK sa različitim prečnicima optičke zone - Milivojević, Milorad; Petrović, Vladimir; Vukosavljević, Miroslav; Marjanović, Ivan; Resan, Mirko (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Proširenjem optičke zone (OZ) tokom korekcije kratkovidosti metodom laser in situ keratomileusis (LASIK) poboljšava se postoperativni ishod tretmana laserom, ali se istovremeno povećava potrošnja tkiva strome rožnjače – dolazi do progresije njenog istanjenja. Cilj rada bio je da se pokaže mogućnost bezbednog proširenja OZ bez narušavanja strukturne stabilnosti rožnjače, uz poboljšani ishod tretmana laserom nakon korekcije kratkovidosti. Metode. Preoperativno je sagledana struktura rožnjače i procenjen ablativni profil korekcije, na osnovu čega je predviđena postoperativna struktura rožnjače na očima 37 kratkovidih pacijenata (74 oka). Na osnovu sagledavanja strukturnih parametara procenjen je kapacitet strome rožnjače za proširenje tretirane OZ sa standardnih 6,5 mm na 7,0 mm OZ. U zavisnosti od prečnika OZ korišćene tokom lečenja formirane su dve grupe: grupa I (oči tretirane korišćenjem OZ 6,5 mm, n = 37 i grupa II (oči tretirane korišćenjem OZ 7,0 mm, n = 37). Rezultati. Analizom posmatranih strukturnih parametara uočeno je da su u obe posmatrane grupe njihove vrednosti bile značajno veće od graničnih koje su označene kao kritične za pojavu postoperativne ektazije nakon korekcije kratkovidosti metodom LASIK. Zaključak. Proširenjem prečnika tretirane OZ za 0,5 mm, ukoliko postoji odgovarajući kapacitet tkiva strome rožnjače, postoperativno se nakon korekcije kratkovidosti metodom LASIK ne narušava strukturna stabilnost rožnjače, a poboljšava se ishod laserske korekcije miopije.