Intraoperativno krvarenje kao komplikacija miomektomije tokom carskog reza: analiza faktora rizika - Sparić, Radmila M (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Miomektomija tokom carskog reza je predmet rasprava. Ona se dugo godina smatrala relativno kontraindikovanom zbog povećanog rizika od intraoperativnog krvarenja. Nedavne studije su, međutim, pokazale da miomektomija tokom carskog reza kod nekih žena ne mora biti povezana s povećanim morbiditetom. Cilj istraživanja je bio da se utvrde uzroci i faktori rizika od nastanka intraoperativnog krvarenja kod žena podvrgnutih miomektomiji tokom carskog reza. Metode. Ova retrospektivna studija obuhvatila je žene podvrgnute miomektomiji tokom carskog reza, koje su bile svrstane u dve grupe: studijsku, koju je činilo 36 ispitanica kod kojih je ustanovljeno intraoperativno krvarenje i kontrolnu, koju je činilo 66 žena kod kojih krvarenje nije zabeleženo. Analizirani su sledeći parametri: starost i paritet, nedelja gestacije porođaja, indikacija, vrsta i trajanje carskog reza, iskustvo hirurga, tip, lokalizacija, veličina i broj mioma, broj rezova na materici i težina deteta na rođenju. Rezultati. Utvrđena je statistički značajna razlika između grupa u pogledu tipa i veličine mioma (p = 0,007 odnosno p = 0,000) i trajanja operacije (p = 0,000). Veličina defekta nastalog nakon enukleacije mioma i brzina njegovog ušivanja statistički su značajno uticali na nastanak intraoperativnog krvarenja. Operacija žena studijske grupe trajala je 14,53 minuta duže nego operacija ispitanica kontrolne grupe, a njihovi miomi su bili 39 mm veći od mioma ispitanica kontrolne grupe. Nije bilo statistički značajne razlike u hirurškom iskustvu akušera koji su operisali žene obe grupe (p = 0.111). Zaključak. Miomektomija tokom carskog reza povezana je s povećanim rizikom od intraoperativnog krvarenja. Stoga, bilo bi preporučljivo obavestiti žene s velikim multiplim i intramuralnim miomima o rizicima krvarenja i transfuzije pre donošenja odluke o miomektomiji tokom carskog reza. Oni koji vrše miomektomiju tokom carskog reza trebalo bi da budu spremni da zbrinu intraoperativno krvarenje ukoliko do njega dođe tokom operacije.