Dugoročni motorni i senzorni rezultati operacije dečje ezotropije - Altınsoy, Halil Ibrahim; Gokce, Gokcen; Ceylan, Osman Melih; Mutlu, Fatih Mehmet (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Dečja ezotropija (ET), koja se naziva i urođena ET, definiše se kao naizmenična, poprečnofiksirajuća ET koja nastaje tokom prvih šest meseci života. Cilj ove studije bio je da se utvrde dugoročni motorni i senzorni rezultati operacije mališana sa dečjom ezotropijom. Metode. Urađen je retrospektivni uvid u medicinsku dokumentaciju 108 ET dece sa bimedijalnom pravom recesijom (bimedial rectus recessio – BMR). Izvršena je podela na tri grupe: grupa I – operacija pre uzrasta od jedne godine, grupa II – operacija između jedne i dve godine i grupa III – operacija posle dve godine života. Rezultati. Nisu nađene značajne razlike među grupama u odnosu na preoperativni srednji ugao devijacije i refraktivnu grešku (p > 0,05 za oba parametra). Stopa razvoja disocijacije vertikalne devijacije (DVD) bila je viša (40%) u grupi I, a veza između stope DVD i vremena prve operacije bila je značajna (p = 0,03). Rizik od dodatne operacije bio je veliki kod dece prvobitno operisane u ranijem srednjem dobu (p = 0,01). Iako je merljiva stopa stereopsisa bila viša u grupi I (35%; 32,4%; 27.8%, redom), razlika među grupama bila je beznačajna (p = 0,80). Zaključak. Kod dece sa ET mala je mogućnost značajne oštrine steroskopskog vida i pored ranog usklađivanja očiju. Rana operacija može da ima uticaja i na razvoj oba ova poremećaja.