Henoch-Schönlein purpura udružena sa infekcijom Strongyloides stercoralis - Janković, Sveta S; Nikolić, Marijana; Simović, Aleksandra; Vujić, Ana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Henoch-Schönlein purpura (HSP) je vaskulitis malih krvnih sudova i obično se manifestuje u detinjstvu. Tačan uzrok bolesti nije poznat. Prikaz bolesnika. Prikazali smo 14-godišnju devojčicu koja je hospitalizovana na našoj klinici zbog pojave crvenih makula na ekstremitetima i licu, povraćanja i bola u trbuhu i zglobovima. Kod bolesnice je inicijalno postavljena dijagnoza Henoch-Schönlein purpure. Krajem četvrte nedelje bolesti, detektovane su larve nematode Strongyloides stercoralis u uzorcima stolice. Bolesnica je stoga lečena mebendazolom, nakon čega su se trajno povukli svi simptomi. Oko mesec dana kasnije ponovljeno je laboratorijsko ispitivanje koje je pokazalo izražene znake bubrežnog oštećenja. Učinjena je biopsija bubrega i uočen mezangioproliferativni glomerulonefritis sa polumesecima uz pozitivno bojenje na IgA i C3 u mezangijumu. Nakon analize kliničke slike, biohemijski potvrđenog progresivnog oštećenja bubrega i rezultata biopsije, kod bolesnice je postavljena dijagnoza HSP nefritisa. Zaključak. Vremenski sled događaja i trenutna saznanja o patogenetskim mehanizmima u HSP, ukazuju na to da je infekcija strongiloidesom mogla izazvati HSP koja se komplikovala razvojem nefritisa.