Sekundarna venska aneurizma kao posledica intravenozne zloupotrebe narkotika - Marković, Miroslav; Dragaš, Marko; Končar, Igor; Banzić, Igor; Pejkić, Siniša; Fatić, Nikola; Davidović, Lazar (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Venska aneurizma je retko patološko stanje koje se može pojaviti kako na površnom, tako i na sistemu dubokih vena. Sekundarne venske aneurizme, kao i venske pseudoaneurizme, najčešće se javljaju kao posledica spoljne, neretko jatrogene traume. S obzirom na nisku učestalost, one se često ne prepoznaju i shodno tome nepravilno leče. Moguće komplikacije uključuju trombozu, flebitis, plućni tromboembolizam, pa čak i rupturu. Prikaz bolesnika. Prikazali smo sekundarnu vensku aneurizmu lokalizovanu na velikoj veni safeni kod mlade narkomanke, kao posledicu dugotrajnog uzimanja intravenoznih narkotika preko prepone. Aneurizma je zahtevala hitno hirurško lečenje usled akutne hemoragijske komplikacije, zbog toga što je prethodno bila punktirana pod dijagnozom suspektnog hematoma, odnosno apscesa, od strane opšteg hirurga. Učinjena je potpuna resekcija aneurizme, uz očuvanje kontinuiteta safenske vene. Postoperativni tok je protekao bez komplikacija, a uredna protočnost vene safene potvrđena je kontrolnim ultrasonografskim pregledom. Zaključak. Venske aneurizme su retke, naročito one sekundarne etiologije. Ukoliko dosegnu značajan prečnik ili prete komplikacijama, potrebno je hirurško lečenje.