Primena intravenske emulzije masti u lečenju kardiocirkulatornih poremećaja prouzrokovanih trovanjem glifosat-surfaktant herbicidom - Jović-Stošić, Jasmina; Putić, Vesna; Perković-Vukčević, Nataša; Babić, Gordana; Djordjević, Snežana; Šegrt, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Glifosat je prvi herbicid namenjen za uništavanje korova na genetski modifikovanim usevima. Sam glifosat je malo toksičan, ali komercijalni proizvodi sadrže i surfaktante koji povećavaju njegovu otrovnost. Za lečenje trovanja ovim preparatima ne postoji specifičan antidot, a u novije vreme se ispituje mogućnost primene intravenskih lipidnih emulzija (ILE). Prikaz bolesnika. Bolesnik, star 50 godina, primljen je 3 časa nakon samotrovanja preparatom koji sadrži glifosat i surfaktant polioksietilenamin. Na prijemu je bio u stanju kome, bez spontanog disanja, hipotenzivan 80/50 mmHg, sa tahikardijom širokih kompleksa na elektrokardiogramu. Analize arterijske krvi pokazale su postojanje acidoze (pH 7.07). Primenjena je konvencionalna terapija koja je uključivala mehaničku ventilaciju, intravensku primenu tečnosti, bikarbonata i dopaminsku stimulaciju. Kako nije dovela do popravljanja hemodinamskih poremećaja, primenjen je Intralipid® 20%, 100 mL u bolusu, a zatim 400 mL u infuziji tokom 20 minuta. Pre isteka infuzije došlo je do postepenog porasta krvnog pritiska, a u roku od 2 sata i uspostavljanja sinusnog ritma. Zaključak. Prikaz ovog bolesnika potvrđuje da bi primena intravenskih emulzija masti mogla biti dodatna terapijska opcija u lečenju kardiocirkulatornih poremećaja prouzrokovanih trovanjem komercijalnim preparatima herbicida glifosata.