Fišerova klasifikacija u predviđanju nastanka cerebralnog vazospazma kod bolesnika nakon rupture intrakranijalne aneurizme - Đilvesi, Đula G; Cigić, Tomislav; Papić, Vladimir; Horvat, Igor; Karan, Mladen; Vuleković, Petar (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Intrakranijalne aneurizme su patološka proširenja zida moždanih arterijskih krvnih sudova. Ruptura intrakrani-jalnih aneurizmi je dramatičan događaj sa značajnim morbidi-tetom i mortalitetom. Za procenu opsežnosti subarahnoidalne hemoragije aneurizmatske etiologije (aneurizmatska suba-rahnoidalna hemoragija aSAH) i prisustva drugih intra-kranijalnih hemoragija na nalazu kompjuterizovane tomogra-fije (CT) široko je prihvaćena Fišerova klasifikacija. Značajna rana komplikacija aSAH je cerebralni vazospazam. Cilj rada bio je da se utvrdi korelacija obima aSAH vrednovanog Fišerovim stepenom na prijemu sa intenzitetom cerebralnog vazospazma kod bolesnika sa rupturiranom intrakranijalnom aneurizmom. Metode. Ovo prospektivno kliničko istraživanje, obuhvatilo je 50 bolesnika sa aSAH lečenih na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Vojvodine. Kod svih bolesnika je na prijemu i najčešće 9. dana od prijema, urađen CT i CT angiografski pregled glave na 256-slojnom CT aparatu. Na osnovu nativnih CT pregleda izvršena je klasifikacija po Fišerovoj skali. Na CT angiografskim pregledima određivan je intenzitet cerebralnog vazospazma. Rezultati. Na osnovu CT nalaza na prijemu, 24% bolesnika klasifikovano je u grupu 2 po Fišerovoj skali, 34% bolesnika u grupu 3, i 42% bolesnika u grupu 4. Utvrđena je pozitivna korelacija Fišerove skale na prijemu sa intenzitetom vazospazma, ali ta korelacija nije bila statistički značajna (ρ = 0,273, p = 0,160). Zaključak. Ova studija je pokazala da Fišerova klasifikacija na prijemu bolesnika nakon rupture intrakranijalne aneurizme nije statistički značajna za predviđanje intenziteta cerebralnog vazospazma.