Razlike u posturalnim poremećajima između rukometašica i netreniranih adolescentkinja - Jandric, Slavica Dj (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Fizička aktivnost i sport mogu uticati na pojavu posturalnih poremećaja kod dece. Cilj studije bio je da se istraži postojanje razlika u posturalnim poremećajima kod adolescentkinja koje treniraju i njihovih vršnjakinja koje ne treniraju rukomet. Metode. U ovo istraživanje bilo je uključeno 150 adolescentkinja prosečne starosti 13,2 ± 1,34 godina, podeljenih u dve grupe (50 adolescentkinja koje su trenirale rukomet i 100 njihovih vršnjakinja koje nisu trenirale ovaj sport). Rezultati. Istraživanjem je utvrđena statistički značajna razlika u ukupnom broju posturalnih poremećaja između dve grupe adolescentkinja (p < 0,001). Ravno stopalo bilo je statistički značajno češće prisutno kod adolescentkinja koje ne treniraju (p < 0,001), nego kod adolescentkinja koje treniraju rukomet. Za skoliozu, kifozu, lordozu i pes varus razlika nije bila statistički značajna (p > 0,05). Zaključak. Adolescentkinje koje treniraju rukomet imaju manje posturalnih poremećaja od onih koje ne treniraju. Ravno stopalo je značajno ređe zastupljeno kod rukometašica nego kod njihovih vršnjakinja koje ne treniraju. Rezultati ovog istraživanja mogli bi pomoći u planiranju stalne prevencije, praćenja i lečenja adolescentkinja sa posturalnim poremećajima, bilo da one treniraju ili ne treniraju rukomet.