Cerebralna paraliza kod prevremeno rođene dece - Demeši Drljan, Čila; Mikov, Aleksandra; FilipoviĆ, Karmela; TomaŠeviĆ TodoroviĆ, SneŽana; KneŽeviĆ, Aleksandar; Krasnik, Rastislava (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Cerebralna paraliza (CP) jedan je od najčešćih uzroka nastanka neuroloških oštećenja u dečjem uzrastu. Prevremen porođaj je značajan faktor rizika od pojave CP. Kliničke posledice mogu biti oštećenje grube motoričke funkcije, intelektualnih sposobnosti, poremećaj vida i epilepsija. Cilj rada bio je da se istraži odnos između gestacijske starosti, oblika CP, funkcionalnih sposobnosti i pridruženih oboljenja. Metode. Uzorak se sastojao od ukupno 206 dece. Iz medicinske dokumentacije dobijeni su podaci o gestacijskoj starosti, kliničkim karakteristikama CP i pridruženim oboljenjima. Klinički tip CP određivan je prema preporuci Surveillance of Cerebral Palsy in Europe (SCPE) i topografski. Grube motoričke funkcije procenjivane su na osnovu istoimenog klasifikacionog sistema Gross Motor Function Classification System (GMFCS). Rezultati. Više od polovine dece sa CP prevremeno su rođena (54,4%). Registrovana je statistički značajna razlika u distribuciji kliničkih tipova CP u odnosu na gestacijsku starost (p < 0,001); kod dece sa spastičnim bilateralnim tipom CP više su zastupljena prevemeno rođena deca. Utvrđena je statistički značajna razlika u funkcionalnoj klasifikaciji na osnovu GMFCS u odnosu na gestacijsku starost (p = 0,049); deca koja su manje gestacijske starosti imaju viši stepen prema GMFCS-u. Najveći procenat dece (70,0%) koja imaju dva ili više pridruženih oboljenja utvrđen je kod izrazito prevremeno rođene dece i ovaj broj opada što je termin bliži normalnom terminu porođaja. Epilepsija je bila češća kod dece sa većom gestacijskom starosti i ova razlika u distribuciji bila je statistički značajna (p = 0,032). Zaključak. Primena antenatalne i postnatalne zaštite preterminski rođene dece trebalo bi da bude značajna komponenta strategije prevencije CP.