Molekul oštećenja bubrega-1 (KIM-1) i akvaporin-1 (AQP-1) u urinu kod bolesnika sa karcinomom svetlih ćelija bubrega: potencijalni neiznvazivni biomarkeri - Mijušković, Mirjana M; Stanojević, Ivan; Milović, Novak; Cerović, Snežana; Petrović, Dejan; Jovanović, Dragan; Aleksić, Predrag; Kovačević, Božidar; Andjelić, Tamara; Terzić, Brankica; Djukić, Mirjana; Vojvodić, Danilo (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod/Cilj. Molekul oštećenja bubrega-1 (KIM-1) i akvaporin-1 (AQP-1) su potencijalni rani biomarkeri karcinoma svetlih ćelija (cRCC). Cilj ove studije bio je da se utvrdi povezanost između koncentracija KIM-1 i AQP-1 u urinu i veličine, gradusa, stadijuma i vrste operacije (radikalna ili parcijalna nefrektomija) kod bolesnika sa cRCC. Metode. Urinarne koncentracije KIM-1 i AQP-1 određene su primenom komercijalnih ELISA kitova. Analizom je bilo obuhvaćeno 40 bolesnika koji su bili podvrgnuti parcijalnoj ili radikalnoj nefrektomiji zbog tumora bubrega i 40 zdravih odraslih ispitanika. Grupe su bile komparabilne po polu i godinama života. Rezultati. Srednja preoperativna koncentracija urinarnog KIM-1 (uKIM-1) u cRCC grupi [0,724 ± 1,120 ng/mg kreatinia u urinu (Ucr)] bila je statistički značajno viša u poređenju sa koncentracijom u kontrolnoj grupi (0,210 ± 0,082 ng/mgUcr ) (p = 0,0227). Postoperativno, koncentracija uKIM-1 značajno je padala i približavala se vrednosti u kontrolnoj grupi (0,177 ± 0,099 ng/mgUcr nasuprot 0,210 ± 0,082 ng/mgUcr). Veličina, gradus i stadijum tumora bili su u pozitivnoj korelaciji sa preoperativnim koncentracijama uKIM-1. Nasuprot ovim rezultatima, koncentracija urinarnog AQP-1 (uAQP-1) u cRCC grupi bila je značajno niža (0,111 ± 0,092 ng/mgUcr) u poređenju sa kontrolnom grupom zdravih osoba (0,202 ± 0,078 ng/mgUcr) (p = 0,0014). Postoperativno, koncentracija uAQP-1 progresivno se povećavala, približno do vrednosti u kontrolnoj grupi. Nismo našli značajnu korelaciju između preoperativnih koncentracija uAQP-1 i veličine, gradusa i stadijuma tumora. Zaključak. uKIM-1 bi mogao biti dodatni pouzdani dijagnostički marker za cRRC na osnovu njegove značajno više preoperativne koncentracije i sniženja vrednosti nakon nefrektomije.