Jatrogena disekcija glavnog stabla leve koronarne arterije tokom elektivne dijagnostičke procedure - Djenić, Nemanja; Džudović, Boris; Romanović, Radoslav; Ratković, Nenad; Jović, Zoran; Djukić, Bosko; Spasić, Marijan; Stojković, Siniša; Obradović, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod. Disekcija glavnog stabla leve koronarne arterije je retka i potencijalno po život opasna komplikacija tokom koronarne angiografije i angioplastike i zahteva hitnu revaskularizaciju. Prikaz bolesnika. Tokom perioda između 2010. i novembra 2014. u našoj ustanovi sprovedene su ukupno 8 884 koronarne procedure, od kojih su 2 333 bile perkutane koronarne intervencije (PKI). U tom periodu imali smo ukupno 3 (0,03%) disekcije glavnog stabla leve koronarne arterije i sve su uspešno rešene putem PKI. U radu su prikazana tri bolesnika sa jatrogenom disekcijom glavnog stabla leve koronarne arterije, nastale tokom elektivnih dijagnostičkih procedura, koje su uspešno rešene pomoću PKI, korišćenjem različitih tehnika. Zaključak. PKI može biti brz pristup kojim se spasava život pri lečenju jatrogenih disekcija glavnog stabla leve koronarne arterije.