Zbrinjavanje zuba u estetskoj zoni kod pacijenta sa amelogenesis imperfecta primenom kompozitnih faseta i matriks tehnike - Bogosavljević, Aleksandar; Mišina, Vanja; Jordačević, Jovana; Abazović, Milka; Dukić, Smiljka; Ristić, Ljubiša; Daković, Dragana (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod. Restorativno lečenje zuba kod osoba sa opštom amelogenesis imperfecta (AI) i danas predstavlja problem. Terapijski pristup je multidisciplinaran i uključuje nekoliko specijalista iz oblasti stomatologije, kao što su restorativna stomatologija, ortodoncija i protetika. Prikaz bolesnika. Ženska osoba, stara 18 godina, primljena je na Odeljenje konzervativne stomatologije i parodontologije Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Ona je obolela od AI, a pre toga je bila dugogodišnji pacijent na Odeljenju dečje stomatologije i ortodoncije. Njen primarni razlog posete bio je nelagodnost i zabrinutost zbog izgleda svojih zuba, naročito u zoni osmeha. Lečenje je sprovedeno korišćenjem kompozitnih vinira i modifikovanom clear matrix tehnikom. Zaključak. S obzirom na to da protetsko zbrinjavanje kao finalno rešenje kod osoba sa AI podrazumeva brušenje velikog broja zuba, modifikovana clear matrix metoda koja je primenjena u ovom slučaju je znatno komfornija, funkcionalnija, jednostavnija, brža, ekonomski prihvatljivija, a omogućava očuvanje zubnih struktura.