C-reaktivni protein u drenažnoj tečnosti kao pokazatelj dehiscencije anastomoze nakon resekcije kolona i rektuma - Kostić, Zoran; Slavković, Damjan Z; Mijušković, Zoran; Panišić, Marina; Ignjatović, Mile (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod/Cilj. Smatra se da je C-reaktivni protein (CRP) indikator postoperativnih komplikacija u abdominalnoj hirurgiji. Cilj rada bio je da se utvrdi značaj serijskog merenja vrednosti CRP u drenažnoj tečnosti u detekciji dehiscencije anastomoze kod bolesnika sa resekcijom kolona i rektuma. Metode. Vrednosti CRP u serumu i drenažnoj tečnosti kod 150 bolesnika sa kolorektalnom resekcijom i primarnom anastomozom određivane su prvog, trećeg, petog i sedmog postoperativnog dana. Vrednosti CRP u serumu i drenažnoj tečnosti upoređivane su između grupa bolesnika bez komplikacija operativnog lečenja i sa dehiscencijom anastomoze. Rezultati. Klinički manifestnu dehiscenciju anastomoze imalo je 15 bolesnika, dva (4,2%) sa kolokoloničnom i 13 (12,6%) sa kolorektalnom anastomozom. Srednje vrednosti CRP su bile veće kod bolesnika sa dehiscencijom anastomoze nego kod bolesnika bez komplikacija i u serumu i u drenažnoj tečnosti, sa statistički najznačajnijim razlikama petog i sedmog postoperativnog dana (p < 0,001). Korelaciona analiza pokazala je postojanje pozitivne korelacije između vrednosti CRP u serumu i drenažnoj tečnosti kod obe grupe bolesnika. Najznačajnije vrednosti CRP u detekciji dehiscencije anastomoze dobijene su petog i sedmog postoperativnog dana i za serum i za drenažnu tečnost. Kod 80% bolesnika sa dehiscencijom anastomoze CRP u drenažnoj tečnosti bio je iznad 53 mg/L petog i 42 mg/L sedmog postoperativnog dana. Specifičnost metode bila je 77% za peti i 83% za sedmi postoperativni dan. Kod svih bolesnika sa CRP iznad 108 mg/L petog i 93 mg/L sedmog postoperativnog dana registrovana je dehiscencija anastomoze. Zaključak. Serijsko merenje vrednosti CRP u drenažnoj tečnosti pouzdano je u detekciji dehiscencije anastomoze kod obolelih sa kolorektalnom resekcijom. Najznačajnije vrednosti dobijene su petog i sedmog postoperativnog dana i u pozitivnoj su korelaciji sa vrednostima registrovanim u serumu.