Prevalencija Panton-Valentin leukocidin gena u vanbolničkim meticilin-rezistentnim Staphylococcus aureus u Pomoravskom okrugu - Petrović Jeremić, Ljiljana S; Kuljić Kapulica, Nada; Ristanović, Elizabeta; Jošić, Dragana; Lepšanović, Zorica (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod/Cilj. Vanbolnički (community-associated – CA) meticilin rezistentni Staphylococcus aureus (CA-MRSA) se brzo širi u opštoj populaciji, pa i među onima koji nisu bili izloženi riziku boravka u bolnici. Panton Valentin leukocidin (PVL), kodiran lukF-PV i lukF-PV genima, može biti ključni toksin odgovoran za virulenciju vanbolničkog MRSA. Cilj rada bio je detektovati gene koji kodiraju PVL u izolatima vanbolničkog MRSA u Pomoravskom okrugu. Metode. Prisustvo S. aureus rezistentnog na meticilin testirano je tokom dvogodišnjeg perioda, na 52 910 briseva grla i nosa poreklom od zdravih, radno sposobnih ljudi koji podležu sanitarnom nadzoru. Brisevi su zasejavani na krvni agar i inkubirani 24 h. Rezistencija na meticilin detektovana je disk difuzionim testom sa diskom cefoksitina i E-testom, a test aglutinacije primenjen je za dokazivanje penicillin-vezujućih proteina 2a (PVP2a). Za detekciju mecA gena PVL gena i tipizaciju SCCmec regiona primenjena je polymerase chain reaction (PCR) metoda. Rezultati. Stafilokokno kliconoštvo bilo je prisutno kod 1 363 (2,58%) ispitanih, a MRSA je potvrđen kod 50 izolata S. aureus (3,67%). PVL gen je otkriven u dva (4%) CA-MRSA izolata. Jedan od PVL-pozitivnih izolata sadržao je SCCmec region tipa IV, a drugi tipa V. Zaključak. Prevalenca MRSA kod zdravih kliconoša, kao i zastupljenost PVL gena bili su niski. Vrednosti dobijene u ovoj studiji, pokazuju da se naš region ne razlikuje značajno od drugih delova naše zemlje i drugih evropskih zemalja.