Chilaiditi-jev znak i sindrom - Zvezdin, Biljana S; Savić, Nevena; Hromiš, Sanja; Kolarov, Violeta; Taušan, Djordje; Krnjajić, Bojana (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod. Chilaiditi-jev sindrom je retko stanje koje se manifestuje gastrointestinalnim simptomima, a radiološki se potvrđuje pozicioniranim vijugama creva u prostoru između jetre i desne hemidijafragme. Postojanje ovakvog radiološkog nalaza i odsustvo simptoma naziva se Chilaiditi-jev znak. Cilj rada bio je podsećanje kliničara na mogućnost postojanja tog retkog sindroma, koje može rezultirati pogrešnim tumačenjem simptoma i znakova bolesti, neadekvatnim lečenjem i različitim komplikacijama. Prikaz bolesnika. Prikazane su teorijske činjenice i bolesnik kod koga je dijagnoza Chilaiditi-jev sindrom postavljena prilikom hospitalizacije zbog pogoršanja hronične opstruktivne bolesti pluća. Chilaiditi-jev znak potvrđen je kao slučajni nalaz na radiogramu grudnog koša načinjenom u cilju procene osnovne bolesti. Zaključak. Chilaiditi-jev sindrom je benigno stanje koje retko zahteva hiruršku intervenciju. Klinički značaj tog sindroma ogleda se u adekvatnom diferencijalnodijagnostičkom pristupu i pravovremenom zbrinjavanju mogućih ozbiljnih komplikacija.