Analiza glasa pre i posle vokalne rehabilitacije kod bolesnika posle otvorene operacije glasnica - Bunijevac, Mila B; Petrović-Lazić, Mirjana; Jovanović-Simić, Nadica; Vuković, Mile (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Glavna uloga larinksa – govor, disanje i žvakanje – čine da karcinomi tog regiona i njihovo lečenje veoma utiču na kvalitet života tih bolesnika. Cilj ove studije bio je da se proceni značaj vokalne terapije kod bolesnika posle otvorene operacije na glasnicama. Metode. Ovo ispitivanje obuhvatilo je 21 bolesnika muškog pola i kontrolnu grupu koju je činilo 19 ispitanika. Kod svih bolesnika, sniman je i analiziran intenzitet vokala (A). Svi bolesnici snimani su dva puta, prvi put kad su se javili u ambulantu i drugi put posle tromesečne vokalne terapije. Vokalna terapija sprovodila se ambulantno, dva puta sedmično. Analiza glasa izvršena je u ORL klinici Kliničko-bolničkog centra , Zvezdara“ u Beogradu. Rezultati. Vrednosti akustičkih parametara kod bolesnika nakon otvorene operacije glasnica pre vokalne terapije i ispitanika kontrolne grupe značajno su se razlikovali u svim navedenim parametrima. Ovi rezultati ukazuju na to da je glas ispitanika pre vokalne terapije bio oštećen. Rezultati akustičkih parametara samoglasnika (A) pre i posle vokalne terapije kod bolesnika posle otvorene operacije na glasnicama statistički su se značajno razlikovali. Među parametrima Jitter (%) i Shimmer (%) razlika je bila visoko statistički značajna (p < 0,01). Indeks turbulencije glasa i odnos šum/harmonik takođe su se značajno poboljšali, a razlika je bila statistički značajna (p < 0,05). Analizom tremora kroz indeks intenziteta, nije došlo do značajnog poboljšanja, a posmatrana razlika nije bila statistički značajna (p > 0,05). Zaključak. Nakon tromesečne vokalne terapije došlo je do značajnog napretka akustičkih parametara intenziteta vokala (A) analiziranih ispitanika. Od pet analiziranih reprezentativnih parametara samo jedan nije imao značajan napredak.