Prevalencija i uticaj socioekonomskih faktora na nastanak depresivnosti i anksioznosti na uzorku od 1 940 studenata u Srbiji - Simić-Vukomanović, Ivana; Mihajlović, Goran; Kocić, Sanja; Djonović, Nela; Banković, Dragić; Vukomanović, Vladimir; Djukić-Dejanović, Slavica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Mentalno zdravlje studenata postaje sve više sfera interesovanja na globalnom nivou, jer sučeljavanje sa brojnim životnim situacijama koje nosi ovaj period života ubrzava nastanak depresivnih i anksioznih poremećaja. Metode. Istraživanje je sprovedeno kao epidemiološka studija preseka na uzorku od 1 940 studenata, korišćenjem upitnika koji je pored demografskih i socioekonomskih karakteristika obuhvatao Bekovu skalu za procenu depresivnosti i Bekovu skalu za procenu anksioznosti. Rezultati. Na ispitivanom uzorku, prevalencija depresivnih simptoma iznosila je 23,6% a prevalencija anksioznih simptoma 33,5%. Utvrđeno je da postoji statistički značajna povezanost nastanka depresivnih simptoma sa godinom studija (p = 0,002), vrstom fakulteta (p = 0,014), zadovoljstvom izborom fakulteta (p < 0,001) i zadovoljstvom prosečnom ocenom (p < 0,001). Regresionom analizom dobijeno je da su ženski pol (OR = 1,791, 95% CI = 1,351–2,374), stariji uzrast (OR = 1,110, 95% CI = 1,051–1,172), loš imovni status porodice (OR = 2,091, 95% CI = 1,383–3,162), neposedovanje svoje sobe (OR = 1,512, 95% CI = 1,103–2,074), nezadovoljstvo uslovima studiranja (OR = 1,537, 95% CI = 1,165–2,027) pokazatelji nastanka depresivnih simptoma. U pogledu anksioznih simptoma, utvrđena je statistički značajna povezanost sa godinom studija (p = 0,034), vrstom fakulteta (p < 0,001), mestom stanovanja za vreme studiranja (p = 0,001), porodičnim imovnim statusom (p = 0,011), zadovoljstvom izbora fakulteta (p = 0,001) i zadovoljstvom uslovima studiranja (p < 0,001). Regresionom analizom dobijeno je da su ženski pol (OR = 1,901, 95% CI = 1,490–2,425) i visoka očekivanja roditelja uspeha na studijama (OR = 1,290, 95% CI = 1,022–1,630) prediktori nastanka anksioznih simptoma. Zaključak. Studija predstavlja jedno od najvećih istraživanja koje se bavi procenom mentalnog zdravlja populacije studenata na teritoriji Srbije. Dobijeni rezultati ukazuju na značaj ranog prepoznavanja problema iz oblasti mentalnog zdravlja u cilju pripreme preventivnih programa.