Karcinomi usana, usne duplje i ždrela kod stanovništva grada Beograda u periodu 1999–2010 - Videnović, Goran; Ilić, Danijela; Miljuš, Dragan; Krasić, Dragan; Vlahović, Zoran; Živković, Snežana; Pavlović, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Karcinomi usana, usne duplje i ždrela često se grupišu zajedno zbog sličnih faktora rizika. Incidencija ovih karcinoma u svetu je različita i zavisi od geografske lokacije. Cilj rada bio je da se utvrdi promena incidencije karcinoma usana, usne duplje i ždrela kod stanovništva Beograda u periodu od 1999. do 2010. godine. Metode. Iz Registra za maligne bolesti Republike Srbije izdvojeni su svi registrovani slučajevi karcinomi usana, usne duplje i ždrela u Beogradu, od 1. januara 1999. godine do 31. decembra 2010. godine. Trend kretanja i godišnji procenat promene incidencije izračunat je regresionom analizom uz pomoć tačaka spajanja (joinpoint regression analysis). Rezultati. U periodu istraživanja ukupno je registrovano 2 025 slučajeva (1 509 kod muškaraca i 516 kod žena) karcinoma usana, usne duplje i ždrela. Standardizovana stopa incidencije za sve karcinome iznosila je 6,24 na 100 000 stanovnika godišnje (10,35 za muškarce i 2,86 za žene). Standardizovana stopa incidencije za karcinome usana se smanjenjivala tokom perioda ispitivanja sa godišnjim procentom promene od -8.4% (p < 0.001). Standardizovana stopa incidencije za karcinome usne duplje i ždrela povećavala se (p < 0.05). Zaključak. Naši rezultati pokazuju konstantno opadanje trenda incidencije karcinoma usana kod stanovništva grada Beogradu između 1999. i 2010. godine. Sa druge strane, incidencija karcinoma usne duplje i ždrela povećavala se kod oba pola.