Analiza odnosa troškova i efekata finasterida i dutasterida u terapiji benigne hiperplazije prostate – Markovljev model baziran na podacima iz Crne Gore - Vera, Dabanović; Kostić, Marina; Janković, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Benigna hiperplazija prostate (BHP) jedno je od najčešćih oboljenja kod muškaraca starijih od 50 godina i tesno je povezano sa procesom starenja. S obzirom na to da životni vek ima tendenciju produženja, može se očekivati da će povećanje učestalosti ove bolesti dovesti do povećanja troškova zdravstvene zaštite. Ukoliko se ne leči, BHP ima progresivan tok i dovodi do teških komplikacija. Inhibitori testosterona 5-alfa reduktaze, finasterid i dutasterid, ublažavaju simptome bolesti, povećavaju kvalitet života i snižavaju rizik od komplikacija. Dutasterid u odnosu na finosterid značajno usporava progresiju bolesti i komplikacije, kao što su akutna retencija urina i hirurške intervencije, ali je skuplji od finasterida 2,3 puta. Cilj ove studije bio je da pokaže da li je sa stanovišta odnosa troškova i efikasnosti opravdano finansiranje upotrebe dutasterida od strane Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore. Меtode. Studija je sprovedena prema Markovljevom modelu, koji je razvijen na osnovu podataka iz literature o efektivnosti i na osnovu troškova lečenja u Crnoj Gori. Trajanje jednog ciklusa u modelu je jedna godina a vremenski horizont praćenja iznosio je 20 godina. Za troškove i ishode korišćena je perspektiva društva i oni su diskontovani po stopi od 3% godišnje. Urađena je Monte Karlo mikrosimulacija modela sa 1 000 virtuelnih bolesnika. Rezultati. Primena dutasterida imala je nešto bolji odnos troškova i kliničke efikasnosti od finasterida (539,51 €/QALY u odnosu 544,11 €/QALY). Jedna dobijena godina života prilagođena za kvalitet upotrebom dutasterida košta Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore 1 245,68 €, što ukazuje na to da je terapija sa dutasteridom farmakoekonomski isplativa. Zaključak. Ova studija pokazala je da u terapiji BHP dutasterid ima bolji odnos troškova i kliničke efikasnosti u odnosu na finasterid, pa je finansiranje dutasterida od strane Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore farmakoekonomski opravdano.