Febrilno stanje nejasne etiologije: najčešći uzroci kod odraslih bolesnika - Popovska Jovičić, Biljana; Čanović, Predrag; Gajović, Olgica; Raković, Ivana; Mijailović, Željko (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Diferencijalna dijagnoza febrilnih stanja nepoznatog porekla (fever of unknown origin – FUO), obuhvata preko 200 različitih bolesti i stanja. Cilj rada bio je da se odrede najčešći uzroci FUO prema polu i životnom dobu. Metode. Ispitivanjem su obuhvaćena 74 bolesnika koja su u periodu od juna 2010. do juna 2013. godine bila lečena u Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Kragujevcu prema definisanim kriterijumima za FUO. Prema dijagnozi bolesnici su svrstani u četiri grupe: infektivne, maligne, reumatološke i “druge bolesti”. Kod dela bolesnika nije utvrđen uzrok febrilnosti i oni su činili grupu sa nedijagnostikovanim bolestima. Rezultati. U našem istraživanju dominirale su infektivne bolesti, zatim reumatske, najviše zastupljene kod ženskog pola i starije populacije. Bolesti koje su se izdvojile kao najčešći uzroci febrilnosti bile su subakutni tireoiditis, subakutni endokarditis, Stilova bolest, reumatska polimijalgija sa ili bez temporalnog arteritisa i citomegalovirusna infekcija. Kod 44% febrilnih bolesnika završnu dijagnozu činilo je svega šest kliničkih entiteta. Zaključak. Posebno se ističe značaj utvrđivanja dijagnoze reumatskih bolesti, čiji je broj u porastu, što je u skladu sa istraživanjima drugih autora. Dijagnostički pristup FUO treba uvek da bude usmeren prema poznatoj frekvenciji bolesti.