Prenatalna dijagnoza lizencefalije - Cerovac, Nataša; Terzić, Milan; Borković, Milan; Divac, Nevena; Stojanović, Radan; Prostran, Milica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Lizencefalija („gladak mozak”) predstavlja važnu grupu malformacija mozga koja nastaje zbog poremećaja neuronske migracije. Može uzrokovati teško zaostajanje u intelektualnom i motornom razvoju i epilepsiju kod dece. Prenatalna dijagnostika ovog poremećaja je retka. Prikaz bolesnika. Prikazali smo jedan slučaj prenatalno dijagnostikovane lizencefalije. Trudnica, stara 30 godina, upućena je u bolnicu u 35. nedelji gestacije radi magnetne rezonancije (MR) posle ultrazvučnog pregleda koji je ukazao na fetalnu moždanu ventrikulomegaliju. Fetalni MR pregled mozga pokazao je glatku koru, sa izostankom razvoja vijuga. Dete ženskog pola rođeno je u terminu, telesne mase 2 500 g i Apgar skora 8, a pokazalo je usporen rani razvoj. Postnatalni ultrazvučni i MR pregled mozga potvrdili su dijagnozu lizencefalije. Devojčica sada ima 8 godina i kliničku sliku spastične kvadripareze, mentalne retardacije i epilepsije. Zaključak. Potvrda ultrazvučne dijagnoze putem MR pregleda značajna je za prenatalnu dijagnostiku lizencefalije.