Kvalitet života starih osoba koje žive u gerontološkom centru - Čanković, Sonja; Ač Nikolić, Eržebet; Mijatović Jovanović, Vesna; Kvrgić, Svetlana; Harhaji, Sanja; Radić, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Svetska zdravstvena organizacija je identifikovala četiri osnovna domena povezana sa kvalitetom života: fizičko i psihološko zdravlje, socijalne veze i okolina. Cilj rada bio je da se utvrdi povezanost između sociodemografskih karakteristika i kvaliteta života starih osoba. Metode. Za procenu kvaliteta života korišćen je upitnik Svetske zdravstvene organizacije o kvalitetu života – kratka verzija (The World Health Organization Quality of Life BREF questionnaire – WHOQOL-BREF) na slučajnom uzorku od 200 osoba starosti 60 i više godina koje žive u Gerontološkom centru u Novom Sadu. Pitanja u upitniku bila su organizovana u četiri celine: fizičko i psihološko zdravlje, socijalne veze i okolina. Rezultati. Većina ispitanika bile su osobe ženskog pola (69,8%). Prosečna starost iznosila je 79,2 godine (SD = 6,6 godina). Najviše je bilo udovaca i udovica (73,4%). Više od dve trećine ispitanika (68,8%) izjavilo je da su u trenutku istraživanja bili bolesni, a skoro polovina njih (48,8%) imala je kardiovaskularnu bolest, 18,5% mišićnokoštanu, 9,6% bolest endokrinih žlezda i 5,9% neurološku bolest. U domenu socijalnih veza skorovi su bili niži kod muškaraca (t = 2,4; p = 0,017). Drugi skorovi nisu se značajno razlikovali u odnosu na starost, nivo obrazovanja i bračni status ispitanika. Ispitanici koji su izjavili da su bolesni imali su značajno niže srednje vrednosti skora fizičkog i psihološkog zdravlja i domena okoline. Zaključak. Prisustvo bolesti je značajan faktor koji utiče na kvalitet života, pri čemu starost, obrazovanje i bračni status ne utiču na domen fizičkog i psihološkog zdravlja i domen okoline kvaliteta života.