Multisistemska histiocitoza Langerhansovih ćelija udružena sa metastazirajućim adenokarcinomom pluća - Lovrenski, Aleksandra; Djurić, Mirna; Klem, Ištvan; Eri, Živka; Panjković, Milana; Tegeltija, Dragana; Považan, Djordje (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Histiocitoza Langerhansovih ćelija je retko oboljenje nepoznate etiologije koje se karakteriše nekontrolisanom proliferacijom i infiltracijom različitih organa Langerhansovim ćelijama. Prikaz bolesnika. Prikazan je bolesnik, star 54 godine, teški pušač, sa simptomima dispneje, kašlja, hemoptizija, glavobolje i ataksije koji je kratko nakon prijema u našu ustanovu egzitirao. Na obdukciji, nađen je tumor u posteriornom segmentu desnog gornjeg režnja, kao i tumorska masa lokalizovana desno okcipitoparijetalno koja je penetrirala u desnu komoru dovodeći do unutrašnjeg i spoljašnjeg hematocefalusa. Histološki i imunohistohemijski, postavljena je dijagnoza primarnog plućnog adenokarcinoma sa metastazom u mozak (tumorske ćelije su pokazale pozitivnost za CK7 i TTF-1, što je potvrdilo dijagnozu). U plućnom parenhimu oko tumora, kao i u moždanom parenhimu oko tumora nađene su histiocitne lezije. Histološka analiza isečaka uzetih iz hipofize, hipotalamusa, slezine i medijastinalnih limfnih čvorova otkrila je, takođe, prisustvo ovih lezija. Imunohistohemijski, ove lezije pokazale su pozitivnost na CD68, S-100 i CD1a, na osnovu čega je i postavljena dijagnoza histiocitoze Langerhansovih ćelija. Zaključak. Multisistemska forma histiocitoze Langerhansovih ćelija sa ekstenzivnim zahvatanjem organa je slučajan nalaz, dok je hematocefalus izazvan metastatskim adenokarcinomom bio uzrok smrti kod ovog bolesnika. Ključne reči: histiocitoza x; dijagnoza; pluća, neoplazme; adenokarcinom; imunohistohemija.