Prepektoralni karcinom dojke – mamografske i ultrazvučne osobine - Janković, Ana; Nadrljanski, Mirjan; Plešinac Karapandžić, Vesna; Ivanović, Nebojša; Radojičić, Zoran; Milošević, Zorica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Apstrakt Uvod/Cilj. Prepektoralni karcinom dojke odnosi se na lokalizaciju tumora u posteriornim delovima dojke, u blizini zida grudnog koša, što ometa njegovo otkrivanje kliničkim pregledom, mamografijom ili ultrazvukom. Cilj rada bio je analiza dijagnostičke mamografije i ultrazvuka dojki u detekciji i diferencijaciji prepektoralnog karcinoma dojke. Metode. Ispitano je 40 žena sa patohistološki verifikovanim karcinomom. Analiza mamografskih i ultrazvučnih osobina sprovedena je u skladu sa leksikonom Breast Imaging Reporting and Data System (BI-RADS). Rezultati. Standardnom mamografijom iz dva pravca promene su definisane kao BI-RADS 4 i 5 kod 87,5% ispitanica, dok su posle primene dopunskih mamografskih projekcija sve promene bile BI-RADS kategorije 4 i 5. Od 96 mamografskih deskriptora, najveća učestalost bila je: stelatnih senki (24,0%), narušene arhitektonike (16,7%), grupisanih mikrokalcifikacija (12,6%) i fokalne asimetrije parenhima (12,6%). Diferentovanje stelatne senke bilo je povezano sa vizualizacijom promene iz dve mamografske projekcije (p = 0,009), bez uticaja veličine (p = 0,083) ili patohistološkog tipa karcinoma (p = 0,055). Mamografski znaci invazivnog lobularnog karcinoma razlikovali su se u odnosu na ostale patohistološke tipove karcinoma (narušena arihitektonika, p = 0,003; fokalna asimetrija parenhima, p = 0,019; udruženost četiri ili pet indirektnih znakova maligniteta, p = 0,006). Ultrazvučnim pregledom bilo je moguće otkrivanje svih promena, od kojih su kod 82,0% ispitanica diferentovane morfološke karakteristike prema tipu tumora. Od 153 ultrazvučnih deskriptora, najčešći su bili: tumor nepravilnog oblika (15,7%), lobularni tumor (7,2%), patološki kolor dopler signali (20,3%) i posteriorno slabljenje akustičnog signala (18,3%). BI-RADS kategorije 4 i 5 su definisane ultrazvukom kod 72,5% bolesnica, bez značajne razlike između pojedinih patohistoloških tipova karcinoma (p = 0,109). Zaključak. Standardna mamografija iz dva pravca i dopunske mamografske projekcije omogućavaju diferentovanje stelatne senke i definisanje BI-RADS kategorije 4 i 5 za tumore prepektoralne lokalizacije. Dodatnim ultrazvučnim pregledom prevazilazi se mimikrija u mamografskom ispoljavanju invazivnog lobularnog karcinoma.