Meningitis prouzrokovan bakterijom Listeria monocytogenes kod imunokompetentnog 18-godišnjeg bolesnika kao moguć dijagnostički i terapijski problem - Vrbić, Miodrag Živojin; Dinić, Marina; Jovanović, Maja; Ranković, Aleksandar; Popović - Dragonjić, Lidija; Đorđević - Spasić, Marina (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Listeria monocytogenes je treći najčešći uzročnik bakterijskih meningitisa kod odraslih. Obično pogađa osobe sa poremećajem ćelijski posredovanog imuniteta ili u odmaklom životnom dobu. Opisano je samo nekoliko bolesnika bez postojeće predispozicije. Prikaz bolesnika. U radu je prikazan osamnaestogodišnji, prethodno zdrav bolesnik, sa tipičnom kliničkom slikom meningitisa. Na osnovu ambulantnog lečenja ceftriaksonom i nalaza u cerebrospinalnoj tečnosti postavljena je pretpostavka o parcijalno lečenom bakterijskom meningitisu. Terapija, započeta vankomicinom i ceftriaksonom, koji je 4. dana zamenjen meropenemom, nije dala kliničko poboljšanje. Šestog dana od prijema iz cerebrospinalne tečnosti izolovana je Listeria monocytogenes, a primena ampicilina, mada odložena, dovela je do potpunog oporavka bolesnika. Zaključak. Kod mladih, imunokompetentnih osoba, uprkos prisutnim dijagnostičkim i terapijskim problemima, subakutni tok meningitisa prouzrokovanog bakterijom Listeria monocytogenes omogućava adekvatano lečenje i povoljan ishod bolesti.