Ekstramedularni plazmocitom baze jezika: retka prezentacija plazmocitoma glave i vrata - Bila, Jelena Sreten; Andjelić, Boško; Bodrožić, Jelena; Jaković, Ljubomir; Peruničić Jovanović, Maja; Vidović, Ana; Todorović, Milena; Biljana, Mihaljević (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Posebni entiteti kao što su solitarni plazmocitom kostiju ili ekstramedularni plazmocitom (EMP) mogu se naći kod manje od 5% bolesnika sa plazmaćelijskim oboljenjima. Ekstramodularni plazmocitom baze jezika je veoma retka lokalizacija plazmocitoma glave i vrata. Prikaz bolesnika. U radu je prikazana bolesnica, stara 78 godina, sa EMP baze jezika, čije postojanje je ustanovljeno magnetnom rezonancom (MR) glave i vrata. Imunohistohemijskim profilom bioptata tumorskog tkiva (CD38, IgG, kappa pozitivnost) potvrđena je dijagnoza EMP. Dopunskim ispitivanjima ustanovljeno je odsustvo drugih manifestacija bolesti. Bolesnica je lečena lokalnom zračnom terapijom sa 40 Gy u 20 seansi, čime je postignuta kompletna remisija bolesti. Zaključak. Ekstramodularni plazmocitom baze jezika je veoma redak vid ispoljavanja plazmaćelijskih oboljenja. Odgovarajućom zračnom terapijom postižu se dugotrajne remisije bolesti uz postojanje potencijalne mogućnosti izlečenja.