Povezanost vancrevnih manifestacija i kliničkih parametara sa indeksom histološke aktivnosti kod bolesnika sa inflamatornim bolestima creva - Štulić, Miloš; Ćulafić, Djordje; Mijač, Dragana; Janković, Goran; Jovičić, Ivana; Krstić, Miodrag; Milosavljević, Tomica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Kronova bolest (Crohn’s disease – CD) i ulcerozni kolitis (ulcerative colitis – UC) su hronične, idiopatske, zapaljenske bolesti digestivnog trakta. Cilj rada bio je da se utvrdi da li kod bolesnika sa CD i UC postoji uzajamni odnos između kliničkih pokazatelja stepena aktivnosti bolesti i prisustva vancrevnih manifestacija sa patohistološkim stepenom aktivnosti bolesti. Metode. Studija preseka obuhvatila je 134 bolesnika (67 sa CD i 67 sa UC) lečena u Klinici za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Nakon kliničke, laboratorijske, endoskopske, patohistološke i radiološke dijagnostike, bolesnici su na osnovu patohistološke aktivnosti bolesti podeljeni u dve grupe. U grupu I svrstano je 79 bolesnika čije su vrednosti petostepenog gradusa patohistološke aktivnosti bile manje od 5 (45 sa CD i 34 sa UC), dok je u grupi II bilo 55 bolesnika sa vrednostima većim od 5 (22 sa CD i 33 sa UC). Za kliničku procenu aktivnosti bolesti korišćen je indeks aktivnosti CD bolesti (CDAI) i Truelove i Wittsova skala za UC. Rezultati. Vancrevne manifestacije CD bile su prisutne kod 28,9% bolesnika grupe I i 63,6% bolesnika grupe II (p < 0,05). Upoređivanjem srednjih vrednosti CDAI uočena je statistički značajna razlika između dve grupe bolesnika (grupa I: 190,0 ± 83,0, grupa II: 263,4 ± 97,6; p < 0,05). Kod bolesnika sa UC nije utvrđena veza između prisustva vancrevnih manifestacija bolesti, Truelove i Wittsove skale i patohistološke aktivnosti bolesti (p > 0,05). Zaključak. Kod bolesnika sa CD prisustvo vancrevnih manifestacija, zajedno sa višim CDAI, ukazuje na veći stepen patohistološke aktivnosti bolesti. Nasuprot tome, kod bolesnika sa UC, Truelove i Wittsova skala i prisustvo vancrevnih manifestacija nisu bili pouzdani prediktori histološkog stepena aktivnosti bolesti.