Psihosocijalne karakteristike i motivacioni faktori kod žena koje žele estetsko uvećanje grudi - Nikolić, Jelena Ratko; Janjić, Zlata Marko; Marinković, Marija; Petrović, Jelica Dragan; Božić, Teodora Miloš (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Postoje različita mišljenja o činiocima koji motivišu žene da se podvrgnu operaciji uvećanja grudi. Cilj ove studije bio je da se procene motivi za operaciju uvećanja grudi, nivo samopouzdanja kod tih pacijentkinja i lični doživljaj sopstvene slike tela. Metode. Ova prospektivna studija obuhvatila je pacijentkinje kojima je urađena augmentaciona mamoplastika (grupa AM) u Kliničkom centru Vojvodine u toku tri godine. Na paket upitnika koji je osmišljen da se procene motivi za operaciju, nivo samopouzdanja i lični doživljaj slike tela odgovorilo je 45 pacijentkinja. Kontrolnu grupu činile su žene sličnog životnog doba, socijalnog statusa i nivoa obrazovanja koje nisu želele da menjaju veličinu grudi. U istraživanju su korišteni opšti upitnik, Rozenbergov upitnik za procenu samopoštovanja i Photographic Figure Rating Scale (PFRS) test. Rezultati. Nisu utvrđene statistički značajne razlike između dve grupe žena u sociodemografskim varijablama (bračnom statusu, nivou obrazovanja, mestu stanovanja i zaposlenju), ali je utvrđen značajno niži indeks telesne mase (BMI) kod žena koje su želele uvećanje grudi. Najčešće navođeni motivi za operaciju bili su: želja za povećanjem ženstvenosti (82,2%), samopouzdanja (75,5%) i atraktivnosti (73,3%), zatim smanjenje stidljivosti u kontaktu sa muškarcima (64,4%), poboljšanje seksualnih odnosa (46,5%) i smanjeno zadirkivanje zbog izgleda grudi od strane okoline (42,2%), kao i lakše nalaženje partnera (11,1%) i posla (2,2%). Obe grupe pokazale su visok nivo samopouzdanja, ali su dobijene vrednosti testa bile značajno niže u grupi AM. Srednja vrednost dobijena u samoprocenjivanju slike tela po PFRS skali bila je značajno niža u grupi AM nego u kontrolnoj grupi (4,28 ± 1,3 vs 5,12 ± 1,23), što koincidira sa vrednostima BMI. Žene u grupi AM pokazale su statistički značajno niže vrednosti u proceni najmršavije i najdeblje atraktivne figure prema PFRS skali, i imale su uži raspon procene atraktivnosti figura. Zaključak. Preoperativna procena činilaca koji upućuju žene da se odluče za uvećanje grudi treba da pomogne hirurzima da isključe one sa nerealnim očekivanjima i različitim tendencijama ka psihičkim poremećajima.