Pityriasis rubra pilaris sa akantalizom izazvana lekom - Gajinov, Zorica T; Matic, Milan B; Djuran, Verica D; Vuckovic, Nada; Prcic, Sonja T; Vujanovic, Ljuba M (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Akantoliza je retko prikazivana histološka karakteristika Pityriasis rubra pilaris (PRP) čiji značaj u diferencijalnoj dijagnozi prema psorijazi je nedavno prepoznat. Prikaz bolesnika. Prikazali smo odraslog bolesnika sa eritemoskvamoznom erupcijom po glavi i gornjem delu trupa praćenom svrabom koji je počeo nedelju dana nakon uvođenja simvastatina. Tokom mesec dana razvila se eritrodermija sa ostrvcima pošteđene kože. Histološki nalaz suprabazalne akantolize sa naizmeničnim zonama hiperkeratoze i parakeratoze u epidermisu i inflamatornog infiltrata u dermisu potvrdio je kliničku dijagnozu klasičnog adultnog oblika PRP. Terapija acitretinom dovela je do izlečenja kožnih promena. Epikutani patch test sa simvastatinom bio je negativan, scratch test bio je pozitivan, a test ekspozicije nije urađen jer je procenjeno da u tom momentu nosi veliki rizik. Epizoda PRP pokrenuta lekom je najverovatnije objašnjenje za vremensku povezanost kožnih promena sa početkom uzimanja simvastatina. Zaključak. U lečenju retkih zapaljenskih oboljenja kože treba pažljivo da tumačimo značaj kako dijagnostičkih parametara, tako i mogućih spoljašnjih uticaja na tok oboljenja. Ključne reči: pitirijazis rubra pilaris; simvastatin; dijagnoza; lečenje lekovima; lečenje ishod.