Kvalitet života i depresija kod roditelja dece obolele od Retovog sindroma - Sarajlija, Adrijan; Djurić, Milena; Kisić Tepavčević, Darija (Vojnosanitetski pregled, 2013)
Uvod/Cilj. Retov sindrom (RTT) je težak neurorazvojni poremećaj koji prvenstveno pogađa devojčice. Incidencija se procenjuje na 1 : 10 000–15 000 živorođene dece ženskog pola. Trenutno ne postoji specifična terapija koja bi mogla da promeni tok ove bolesti. Stoga je tretman uglavnom simptomatski sa naglaskom na unapređenje pojedinih sposobnosti bolesnika. Cilj ove studije bio je ispitivanje faktora koji utiču na kvalitet života (HRQoL) i depresiju majki koje brinu o deci oboleloj od RTT u Srbiji. Metode. Studija preseka je obuhvatila 49 majki koje brinu o deci oboleloj od RTT. Kvalitet života je ispitivan pomoću SF-36 upitnika. Skor težine kliničke slike (CSS) bolesnika sa RTT i Bekova skala depresije II (BDI – II) upotrebljeni su u proceni težine bolesti kod dece, odnosno stepena depresije kod majki. Statistička analiza je uključila deskriptivne metode, t-test, Pirsonov koeficijent korelacije i multiplu linearnu regresiju. Rezultati. Starost majki kretala se u rasponu od 22 do 55 godina, a uzrast bolesnika od 3 do 29 godina. Teška depresija je zapažena kod 15 (30,6%) učesnica u studiji. Skorovi CSS i BDI – II negativno su korelisali sa svim SF-36 dimenzijama i zbirnim skorovima. Najniže ocenjene dimenzije kvaliteta života kod majki koje brinu o deci sa Retovim sindromom su mentalno zdravlje, vitalnost i emocionalno funkcionisanje. Multipla linearna regresija pokazala je da godine majke i težina kliničke slike deteta imaju najsnažnije dejstvo u pravcu pojave depresije i lošijeg kvaliteta života u ovoj populaciji. Zaključak. Majke koje brinu o deci sa RTT imaju visok rizik za pojavu teške depresije i nižih skorova HRQoL u domenima koji odražavaju mentalno stanje. Rezultati ove studije mogu pomoći u planiranju adekvatne podrške porodicama koje imaju članove obolele od RTT. Ključne reči: retov sindrom; staratelji; majke; depresija; kvalitet života.