Zuklopentiksol dekanoat u trudnoći: uspešan ishod dve uzastopne trudnoće iste majke - Janjić, Vladimir; Milovanović, Dragan R.; Ružić Zečević, Dejana; Lončar, Dragan; Laban, Olivera; Stepanović, Marija; Varjačić, Mirjana; Obradović, Slobodan; Djukić Dejanović, Slavica; Janković, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. S obzirom na to da ne postoje ili su podaci o ishodu trudnoće u slučaju njihovog korišćenja oskudni, skoro svi antipsihotici su svrstani u kategoriju sa srednjim rizikom u slučaju trudnoće. Prikazano je korišćenje zuklopentiksol-dekanoata u dve uzastopne trudnoće iste žene, što do sada nije bilo objavljeno u dostupnoj recenziranoj literaturi. Prikaz bolesnika. Žena srednjih godina koja je bolovala od šizofrenije primala je injekciju zuklopentiksol-dekanoata tokom svoje dve uzastopne trudnoće. Oko četiri i po meseca pre dijagnoze prve trudnoće ( 3,5 godine posle početka psihoze) u terapijski protokol je uveden zuklopentiksol-dekanoat (400 mg svake druge nedelje, i.m. injekcija) zbog prethodnog neredovnog uzimanja haloperidola i risperidona. Postignuto je značajno kliničko poboljšanje, pa je doza leka tokom trudnoća snižena na 200 mg jednom mesečno i održavana do sada. U obe trudnoće rođena je po jedna zdrava devojčica i normalno su se razvijale do uzrasta od šest meseci, odnosno 3,5 godine. Tokom trudnoća i posle rođenja dece psihijatrijski status i socijalno funkcionisanje majke bili su značajno poboljšani i do danas stabilni. Pomno praćenje zdravstvenog stanja majke, multidisciplinarni pristup njenom lečenju i praćenju trudnoća kao i potpuna komplijansa sa propisanim medikamentnim protokolom najverovatnije su bili presudni za terapijski uspeh. Zaključak. Povoljni ishodi prikazane bolesnice ukazuju da je kod trudnica obolelih od psihoze zuklopentiksol-dekanoat racionalna terapijska opcija, kada očekivana korist prevazilazi potencijalne rizik, ali su za definitivan dokaz o njegovoj bezbednosti potrebne kontrolisane studije sa velikim uzorkom.