Neuspeh sprečavanja razvoja intermedijernog sindroma kod akutnog trovanja organofosfornim insekticidima primenom oksima i atropina - Vučinić, Slavica; Antonijević, Biljana; Ilić, Nela; Ilić, Tihomir (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Intermedijerni sindrom (IMS) opisan je pre nekoliko decenija, međutim i dalje postoje kontroverze u vezi sa njegovom etiologijom, faktorima rizika, dijagnostičkim parametrima i potrebnom terapijom. S obzirom na to da se akutna trovanja leče u medicinskim ustanovama različitog tipa, ova teљka komplikacija akutnih trovanja organofosfornim insekticidima (OFI) često se ne prepoznaje. Cilj rada bio je da se prikaћe slučaj akutnog trovanja organofosfornim insekticidom koji će dati dodatne podatke o upotrebi oksima i atropina. Prikaz bolesnika. Nakon kupirane holinergičke krize kod bolesnika, 72 h od namerne ingestije malationa, doљlo je do razvoja kliničke slike IMS. Znaci IMS su uključivali slabost miљića gornjih ekstremiteta i miљića inervisanih motornim kranijalnim nervima, љto je bilo praćeno slaboљću respiratorne muskulature i teљkom respiratornom insuficijencijom. Malation i njegov aktivni metabolit potvrđeni su analitičkom procedurom (tečna hromatografija-masena spektrometrija). Kontinuiranom infuzijom pralidoksim metilsulfata do osmog dana (ukupno 38,4 g) i atropina do desetog dana (ukupna doza 922 mg), nije sprečen razvoj IMS, te je mehanička ventilacija, koja je prekinuta nakon 27 h, morala biti nastavljena do desetog dana. Zaključak. Kontinuiranom infuzijom pralidoksim-metilsulfata i atropina nije sprečen razvoj IMS, najverovatnije zbog odloћenog početka lečenja i nedovoljne doze primenjenog oksima, ali i hemijske strukture i lipofilnosti ingestiranog OFI. Istaknut je značaj produћene o pservacije u jedinici intenzivne nege i respiratorne podrљke u lečenju intermedijernog sindroma.