Uloga konfokalne skening laser oftalmoskopije u stereometrijskoj diferencijaciji očne papile kod okularne hipertenzije, normotenzivnog glaukoma i primarnog glaukoma otvorenog ugla - Gvozdenović, Ranko; Risovic, Dusica; Marjanović, Ivan; Stamenković, Miroslav; Joković, Zorica; Abazi, Zihret (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Primarni glaukom otvorenog ugla (POAG) i normotenzivni glaukom (NTG) pokazuju jednake strukturalne promene u optičkom disku zajedno sa defektom vidnog polja, ali samo POAG podrazumeva abnormalno povišen intraokularni pritisak. Heidelbergova retinalna tomografija (HRT) bazirana na konfokalnoj skening laser oftalmoskopiji i Moorfields regresiona analiza (MRA) korišćeni su u našoj studiji za kvantitavnu procenu topografije očne papile. Primenom HRT mereni su stereometrijski parametri optičkih diskova bolesnika sa okularnom hipertenzijom (OH), NTG i POAG. Cilj rada bio je da se odredi primenjivost HRT parametara u OH, NTG i POAG. Metode. Rezultati nalaza 145 očiju od 145 bolesnika sa OH, NTG i POAG analizirani su po starosti, refrakcionoj grešci, kvalitetu HRT fotografija i stereometrijskim parametrima. Rezultati. Utvrđena je statistički značajna razlika između bolesnika sa NTG i druge dve grupe bolesnika za većinu parametara, kao i odsustvo razlike između OH i POAG grupe za većinu parametara, izuzev za debljinu retinalnog sloja nervnih vlakana. Nalazi MRA pokazali su da nije bilo razlike u distribuciji oštećenih i očuvanih sektora neuroretinalnog oboda između bolesnika sa NTG i POAG, kao i da su svih šest sektora neuroretinalnog oboda kod bolesnika sa OH bili očuvani. Zaključak. Stereometrijski parametri HRT korisni su u diferencijaciji bolesnika sa OH i NTG, kao i bolesnika sa NTG i POAG, ali većina parametara ne pokazuje razliku između OH i POAG. Takođe, MRA može poslužiti za potvrdu dijagnoze OH, ali ne i za preciznu diferencijaciju NTG i POAG.