Transplantacija dečjih bubrega – hirurška tehnika en bloc i varijacija pozicije transplantata - Popović, Vladan M; Sekulić, Vuk D; Manojlović, Vladimir Č; Milošević, Đorđe P; Nikolić, Dragan S; Pasternak, Janko J (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod. Zbog uvek prisutnog nedostatka graftova za transplantaciju bubrega, sve se više prihvataju organi iz grupe takozvanih „marginalnih donora“. Ovo je grupa koja može da obezbedi optimalni efekat transplantacije, u zavisnosti od karakteristike organa i/ili tehnike implantacije. Prikaz slučaja. Pokazali smo uspešnu varijaciju pozicije para bubrega i modifikovanog pristupa transplantacije bubrega od deteta odrasloj ženskoj osobi. Ureteralna anastomoza rađena je bez antirefluksne procedure i to nije dovelo do razvoja refluksne bolesti u ranoj fazi. Postoperativni tok protekao je uredno. Zaključak. Položaj para bubrega pokazao se kao zadovoljavajući i pored rasta bubrega do očekivanih razmera i relativno male karlice. Nije bilo nikakvih problema sa venskom stazom i funkcijom bubrega. Ključne reči: transplantacija bubrega; deca; odrasle osobe; hirurgija, operativne procedure; postoperativni period.