Analiza faktora razvoja infekcije urinarnog trakta kod bolesnika sa povredom kičmene moždine - Sekulić, Aleksandra; Karadzov Nikolic, Aleksandra; Bukumiric, Zoran; Trajkovic, Goran; Corac, Aleksandar; Jankovic, Slobodan; Milicevic, Sasa (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod/Cilj. Infekcije urinarnog trakta još uvek su najčešće komplikacije kod bolesnika sa povredom kičmene moždine. Cilj rada bio je da se ispitaju faktori koji mogu uticati na razvoj urinarnih infekcija u toku rehabilitacije bolesnika sa povredom kičmene moždine. Metode. Ova retrospektivna studija slučaja obuhvatila je 540 ispitanika sa povredom kičmene moždine koji su rehabilitovani u Klinici za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u periodu od januara 2000. do decembra 2009. godine. Za dobijanje podataka koji su korišćeni u ovoj studiji kao što su način pražnjenja mokraćne bešike, vrsta neurološkog poremećaja mokraćne bešike, neurološki nivo i kompletnost lezije, etiologija povrede, način lečenja, sekundarne komplikacije, udružene povrede, kalkuloze bubrega i bešike, starost i pol, korišćene su istorije bolesti i ostala medicinska dokumentacija. Rezultati. Od ukupnog broja ispitanika koji su bili uključeni u ovu studiju 152 (28,1%) je bilo bez urinarnih infekcija, dok je 388 (71,9%) imalo urinarne infekcije. Bilo je 389 (72%) muškaraca i 151 (28%) žena. Prosečna starost ispitanika bez urinarnih infekcije bila je 51,0 ± 15,4, a bolesnika sa urinarnim infekcijama 44,3 ± 16,9 godina. Rezultati naše studije ukazuju na to da su faktori koji najviše doprinose razvoju urinarnih infekcija tokom rehabilitacije bolesnika sa povredom kičmene moždine udružene povrede (OR = 3,5), anemija (OR = 5,67), način pražnjenja mokraćne bešike (OR = 40–60) i kristali u urinu (OR = 7,54). Zaključak. Kliničari bi trebalo da sprovedu ranu dijagnostiku i adekvatno terapijsko lečenje infekcija urinarnog trakta kod osoba sa povredom kičmene moždine i poremećajem pražnjenja mokraćne bešike, kombinovanim povredama, anemijom i kristalima u urinu. Ključne reči: kičmena moždina, povrede; urinarni trakt, infekcije; faktori rizika; kateterizacija urinarnog trakta; povrede, multiple; anemija; rehabilitacija.