Epidemija infekcija centralnog nervnog sistema virusom Zapadnog Nila na teritoriji Južnobačkog okruga, Vojvodina, Srbija - Sević, Siniša Đ; Stefan-Mikić, Sandra; Šipovac, Dragana; Turkulov, Vesna; Milošević, Vesna; Hrnjaković-Cvjetković, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod/Cilj. Virus West Nile (WNV) je neurotropna RNA virusna partikula koja pripada porodici Flaviviridae, rodu Flavivirus. Održava se u artropodama u okviru transmisivnog ciklusa između komaraca i ptica. WNV infekcije su asimptomatske kod 80% ljudi. Manje od 1% inficiranih osoba razvije neuroinvazivni oblik bolesti, meningitis, encefalitis ili akutnu flakcidnu paralizu. Cilj rada bio je da se utvrde najčešće kliničko-laboratorijske manifestacije, prisustvo komorbiditeta i ishod lečenja kod obolelih od WNV infekcije. Metode. U ovu retrospektivnu studiju, sprovedenu u periodu od 1. 1. 2012. do 31. 12. 2013. godine, bila su uključena 32 bolesnika, kojima je na osnovu kliničkog nalaza, laboratorijskih i seroloških analiza dijagnostikovana WNV infekcija. U svrhu ocene statističke značajnosti korišćeni su χ2 i t-test. Rezultati. U studiju je bilo uključeno 22 (69%) bolesnika muškog pola i 10 (31%) žena, starosti 31 do 65 godina. Povišenu temperaturu na prijemu imalo je 16 (50%) bolesnika, pozitivne meningealne znake 27 (84.4%), patološke neurološke znake 17 (53,2%), a poremećaj stanja svesti 10 (31,3%). WNV infekcija je kod svih obolelih potvrđena metodom enzyme linked immuno sorbent assay (ELISA). Istovremeno reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) test bio je pozitivan kod 3 (30%) testirana bolesnika. Od komorbiditeta, najčešće su registrovane kardiovaskularne bolesti, kod 7 (21,9%) bolesnika. Potpuni oporavak postignut je kod 87,5% bolesnika. Zaključak. Rezultati naše studije pokazali su da su odsustvo febrilnosti i pozitivnih meningealnih znakova sedmog dana hospitalizacije pokazatelji dobrog ishoda neuroinvazivnih oblika WNV infekcije, a da prisustvo komorbiditeta ne povećava rizik od obolevanja od ove bolesti. ELISA predstavlja vrhunsku metodu za postavljanje dijagnoze. Kod najvećeg broja obolelih simptomatska terapija dovodi do potpunog oporavka. Ključne reči: virus zapadnog nila; nervni sistem, centralni, virusne bolesti; dijagnoza; lečenje, ishod; prognoza; srbija.