Efekat antipsihotika na nespecifične markere inflamacije u prvoj epizodi shizofrenije - Stefanović, Vesna Milivoje; Mihajlović, Goran; Nenadović, Milutin; Djukić Dejanović, Slavica; Borovčanin, Milica; Trajković, Goran (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod/Cilj. U razmatranju još uvek nepoznate etiologije shizofrenije, disfunkcija imunskog sistema koja uključuje i inflamaciju zauzima značajno mesto. Cilj našeg rada bio je da se odrede koncentracije nespecifičnih markera zapaljenja u krvi, u prvoj epizodi shizofrenije i njihova povezanost sa terapijskim odgovorom na antipsihotike. Metode. U radu smo određivali koncentracije nespecifičnih markera zapaljenja u krvi: leukocita (WBC), C-reaktivnog proteina (CRP), sedimentacije eritrocita (SE) i elemenata leukocitarne formule: granulocita (Gra), limfocita (Lym) i monocita (Mon), i to u prvoj epizodi šizofrenije, kod 78 hospitalizovanih bolesnika u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević” u Beogradu. Njihove koncentracije određivali smo pri prijemu i četiri sedmice nakon antipsihotičke terapije. Težinu psihopatologije i farmakoterapijski odgovor pratili smo primenom Skale pozitivnih i negativnih sindroma shizofrenije (Positive and negative syndrome scale for schizophrenia – PANSS). Rezultati. U prvoj epizodi shizofrenije, pre uvođenja antipsihotika, postojala je visoka učestalost abnormalnih laboratorijskih vrednosti (≥ 25% bolesnika) sledećih nespecifičnih markera inflamacije: WBC, CRP i SE, kao i Gra u leukocitarnoj formuli, ali i smanjenje svih njih nakon četiri sedmice antipsihotičke terapije, na nivou visoke statističke značajnosti za WBC i Gra (p < 0.001). Sedimentacija eritrocita ostala je povećana kod čak 50% bolesnika i nakon 4-sedmičnog antipsihotičkog lečenja, na nivou statističke značajnosti kod onih koji nisu reagovali na terapiju u odnosu na one koji jesu (p = 0.045 ). Zaključak. Dobijeni rezultati pokazuju da u prvoj epizodi shizofrenije kod subpopulacije bolesnika postoje povećane vrednosti nespecifičnih markera inflamacije u krvi (WBC, CRP , SE i Gra iz leukocitarne formule), sa tendencijom njihove normalizacije nakon četiri sedmice antipsihotičkog tretmana. Ključne reči: shizofrenija; antipsihotici; zapaljenje, medijatori; osetljivost i specifičnost; testovi, prognostička vrednost.